Thursday, November 22, 2012

Hidup kena tenang

Assalamualaikum...

Ok, aku kerja part-time sekarang. jadi macam sibuk la jugak kan. letih lagi. takpela, tak lame dah pun ak nak berhenti. lagi 1 mggu, then kerjaya aku sebagai part-timer pun berakhir. pastu dpt gaji. wheeee.

seriously, bile kite kerja, duit gaji yg kite dpt tu akan rase best gile. and of course we'll appeciate money more than we used to. benda yg kita beli dgn duit tu jgak akan terasa mcm betul2 hak kite. truestory. biar orang cakap yang "berapa la sgt gaji kau tu, takat ciput tu pun nak kecoh", hidup kita kena tenang dan abaikan mereka yang semacam itu.

ok, cerita kat pejabat. ceh, pejabat la sgt. ok la tu pejabat, kalau aku sebut office lg gedik, ye tak? besenye kerja aku tolong orang. tapi ade jugak org yg tak perlu bantuan, dan kadang2 tengok kita dgn pandangan "gaji aku sejam lebih tnggi dari gaji kau seminggu, tak yah nak tunjuk bagus sgtla tolong aku." sekali lagi, hidup kena tenang dan abaikan mereka, kerana dunia rosak sebab mereka yg semacam inila. haha.

kat pejabat aku ade sorang bangla, pandai bodek tau. mase bos ade dalam pejabat, rajin yang amat beliau ni. kejap-kejap tengok tandas, bersih ke tak. mop tandas, lantai sekali. sapu sampah, abis semua sampah dia kutip. time bos takde, dia sembang dengan customer, sembang dgn cashier. sembanggg je. tak buat pun keje dia.

ade customer ckp kat aku: ade lagi ke bangla tu? bile dia tengok perempuan, macam nak keluar mata dia. halau jela dia balik. [lebih dan kurang mcm ni la]

tapi macam mane pun, hidup kena tenang dan abaikan bangla itu.

No comments: