Wednesday, December 29, 2010

Indonesia itu kaya budaya, tapi..

Assalamualaikum...

tak dinafikan, Indonesia kaya dengan budaya. penduduknya sangat mengagumkan. berjaya menghalau Belanda daripada tanah mereka dengan perjuangan rakyat. sekali terdengar nama Bung Karno, individu mana yang tidak mengenalinya. berupaya mengikat orang dengan pidatonya.

Hamka. seorang lagi individu terkenal dari Indonesia. siapa yang tidak mengenalinya? kata-katanya yang menusuk kalbu, fikirannya tajam, perwatakannya menarik.

namun di sebalik semua ini, apa yang dapat aku simpulkan daripada peperangan siber yang sedang berlaku, mereka sangat ANGKUH. angkuh dengan kejayaan mereka mengusir Belanda, lantas menyifatkan negara ini negara kurniaan orang putih.

ANGKUH dengan kebudayaan mereka. menuduh negara ini mencuri kebudayaan mereka. namun di Indonesia, adakah kebudayaan ini mereka hayati sepenuhnya?

seyes, mula-mula aku tak la benci sangat dengan indon ni. tapi lepas aku rasa mereka ni angkuh, terus aku kutuk indon-indon yang kutuk malaysia. rata-rata ayat mereka sangat angkuh. angkuh, sombong dan bodoh.

No comments: